Safety Instructions

Safety Instructions
Danger!

2010. szeptember 17., péntek

Bread

One very important video, to hungarian readers, and... Sorry, no english subtitles, but i'm working on this.

Explanation. No english subtitles. The old woman, Tante Ilon (86 years old) make breads. The house and the oven is 150 years old...
The recipe circa 300 (500? 1000?) years old.

2 megjegyzés:

  1. "Isten áldását, Pista"

    nagyon jo a video, kedvem lenni nekiallni dagasztani :) bar tudnam mit raktak bele a melegvizzel egyutt, az nem tiszta nekem, pedig az a lelke a kenyernek

    es kulon orulok az izes nyelvnek is :)

    - Ray

    VálaszTörlés
  2. Szia Ray!
    A recept nem bonyi, épp kb fél órája sütöttem egy fél kilósat:
    0.5 kg BL70 vagy BL80 liszt, 25 g élesztő, 2 TK cukor, 2 TK só, langyos víz. Az élesztőt a cukorral kevés langyos vízben fel kell futtatni, ez kb 20 perc. A lisztet, sót, felfutott élesztőt langyos vízzel összegyúrni (amíg gyöngyözik a paldás), hogy amolyan normális, nem kemény tésztát kapj, ld a filmen. Meleg helyen bő egy óra kelesztés. A megkelt tésztát újra átdagasztani, amíg pattogós nem lesz, le nem válik a kézről és az edény faláról. Még fél óra-óra pihentetés, aztán mehet a kb 190 fokra előmelegített sütőbe. Kb 3/4 óra sütés és kész. Amikor kiveszed, gyorsan megkened a tetejét vízzel, hogy szép fényes legyen. Ennyi. :)

    VálaszTörlés